Vildskud

02. august – lektørudtalelse

Gun-Marie føler sig usikker og må gå under jorden og ud til skovhuggerne. For unge og voksne, som holder af skildringer af livet i et landsbysamfund tilsat spænding

Beskrivelse

Snedkerens søn Ketil ligger på lur og overvåger den jævnaldrende Gun-Marie. Gun-Maries far taler alvorsord med Ketils far, men alligevel går det galt. Til efterårsfesten overfalder og voldtager Ketil brutalt den forsvarsløse pige. Heldigvis dukker Gun-Maries barndomsven op og banker Ketil sønder og sammen, så Ketil må en tur til lægen for at blive lappet sammen. Men Ketil stikker af og forfølger Gun-Marie. Hun ser ingen anden udvej end at tage arbejde hos skovhuggerne, hvor hun kan få fred. Freden varer imidlertid ikke længe, da Ketil er som en besat. Historien foregår i et skovhuggermiljø i Sverige, hvor dagligdag og slægtskab er i fokus. Silja Bødker har skrevet flere bøger bla. ungdomsbogen Dødens ventesal

Vurdering

Interessant beretning om livet i skovhuggermiljøet tilsat en god portion spænding. Historien skulle være nutidig, men dialogerne og sprogbrugen får bogen til at fremstå ældre. Bogens tegnsætning får desværre romanens sprog og rytme til at virke mindre flydende, men efter lidt læsning vænner man sig til det

24. juli.
Kat L Lassen –  Litteraturklubben

Bliver lige nødt til at slå et slag for denne spændingsroman af Silja Bødker.
En historie der følger et lille samfund i Sverige koncenteret omkring en skovhuggerfamilie. Den sociale arv er i højsædet og konsekvenserne herfra er uoverskuelige og spændingen er konstant tilstede, hvilket også gjorde, at jeg læste den på ingen tid.
En rigtig god og spændende sommerbog til alle der er til spænding, men ikke har alt for sarte nerver, for den er til tider barsk og forfatteren er god til at beskrive, hvordan et menneske kan gå langsomt i stykker både psykisk og fysisk.

12. juli 2019 – bogsyn.dk

Silja Bødker er fantastisk til at skabe billeder og stemninger. Miljøbeskrivelserne er helt i top, og man kan se, der er kælet for sproget i en grad, så det næsten er det, man lægger mærke til, og at det i sig selv kan sidestilles med eller måske ligefrem overskygger handlingen.
Der såmænd er ganske spændende og foregår i et skovhuggermiljø, der leder tankerne hen på vold og sociale problemer i afsides bygder og afkroge rundt om på kloden.
Skovhuggermiljøet i Sverige er i romanen på det nærmeste et parallelsamfund, hvor rigtig meget kan ske, men hvor man så værner så meget om “privatlivets fred”, at ingen skal blande sig, og at man holder sin kæft, næsten uanset hvad der sker.
Læs hele anmeldelsen:   bogsyn.dk 

07. juli 2019 – bogvægten

Det går hårdt for sig i skovhuggermiljøet i Sverige. Fædrene slår sønnerne – tilsyneladende nærmest fordi, det nu er sådan man gør. Måske er det også derfor, der går et stykke tid, før det lille samfund opdager, at den er helt gal med snedkerens Ketil.

Han overfalder og voldtager Gun-Marie, og bliver til gengæld slået til plukfisk af Gun-Maries gamle legekammerat, Luca. Lægen lapper de sårede sammen, tager billeder af skaderne og afventer, om nogen melder overfaldene til politiet. Og så er der ro et par dage, mens folk rekreerer.

Men så bryder voldshelvede løs. Ketil lurer stadigt på Gun-Marie. Han forsøger sig også med mindre voldelige metoder, men det er for sent, og han ender med at lytte til stemmerne i sit hoved og nedskyde dem der står i vejen.
Læs hele anmeldelsen: bogvægten.dk

15. Juli 2019 – Fyens Stiftstidende

Filmisk roman om et barsk skovhuggermiljø mangler psykologisk dybde, men leverer til gengæld smæk for skillingen.

En machoverden

Den intense fortælling udspiller sig mellem tre familier i et skovhuggermiljø i Sverige. Her er en mand en mand, og omgangstonen er rå og ubarmhjertig. De ordknappe mænd lader hellere næverne tale, når der opstår konflikter, og det er sådan en, der sætter romanen i gang.

Da Gun-Marie bliver voldtaget af Ketil, er der afregning ved kasse et. Skovhuggersønnen Luca, der er forelsket i ofret, giver ham et lag tæsk og dermed bilægges sagen foreløbigt. Man er nemlig ikke meget for at rode øvrigheden ind i private anliggender, men da Ketil fortsat efterstræber Gun-Marie, må der handles. Spændingerne tager til i de respektive familier, og de tvinges til selv at tage deres eget menneske- og familiesyn op til revision.

Læs hele anmeldelsen: Fyens.dk

Bøger for unge og voksne