Uddrag, Landet ved verdens ende

Han tænkte ikke så meget, begyndte straks at klatre op ad den ujævne klippe, han var landet på. Han koncentrerede sig kun om at klatre, men efter et stykke tid kom tankerne, og han var nødt til at se i øjnene, hvad der var sket og hvor, han befandt sig lige nu.
Han standsede og så op ad bjerget, han var landet på. Det var et mærkeligt bjerg, sort og blankt. Et hvidt lys, ligesom månelys, fik den sorte klippe omkring ham til at skinne, men hvor kom lyset fra? Han drejede hovedet og kastede forsigtigt et blik rundt, men der var ingen måne. Han løftede sin arm og så ned under den, men det skulle han aldrig have gjort, for et ufatteligt dyb gabte imod ham, og blanke glimt fra skarpe takkede klippespidser fangede hans blik hele vejen ned. Det gik op for ham, at han var i knibe for alvor. Lige nu følte han sig meget lille og meget sårbar.
Han lagde hovedet tilbage, så op og forventede at få dæmonerne at se og udgangen af det sorte hul, men der var kun de samme skarpe, takkede klipper og tinder over ham, lige så langt øjet rakte. Overalt var der sorte, forrevne, blanke bjerge, der så ud, som om de var belagt med is. Var de glatte? Han slap med venstre hånd og lod fingerspidserne glide over klippen. Det var is, og nu blev heden i hans krop hurtigt erstattet med kulde, ikke kun almindelig kulde, også frygtens kulde, der fik hans hud til at trække sig sammen.
Han stirrede op og vurderede bjerget, han befandt sig på. Han kunne klatre op, indtil han nåede bjergtinden – så var den ikke længere. Der var mange andre bjerge af lignende form som det, han befandt sig på, men hvad skulle han derover efter? Han ville kun kunne klatre op til deres tinder.
»Det her er gylle for alvor,« hviskede han for sig selv. Han kunne ikke slippe væk, og dybet under ham var skrækindjagende. »For fanden i helvedeshullet,« råbte han og hørte sin stemme slå smut imellem bjergene for derefter at ramme ham igen og igen.
Pludselig lød der et brøl over ham. Han løftede hovedet. Det værste, der overhovedet kunne ske lige nu, var et angreb fra en dæmon. De gule øjne lyste ham i møde, og de frygtelige iskolde laser glitrede i det hvide lys. Han fingre og tæer formelig borede sig ned i de isede revner i klippen, mens han spændte alle sine muskler. Ramte dæmonen ham, så ville han falde. Ufrivilligt genkaldte han sig synet af dybet, og det var frygtindgydende, og på forhånd mærkede han suget i faldet ned og ned – ligesom dengang han faldt fra borgtårnet sammen med Kael – ligesom da han faldt ned i det sorte hul for lidt siden, men hvis han faldt denne gang, så ville han ikke overleve. Han klamrede sig til bjergets ujævnheder i de angstfyldte få sekunder, hvor dæmonens brølen voksede i hans ører …

Bøger for unge og voksne